Αρχειοθήκη ιστολογίου

Εύκολο σπιτικό ψωμί με μυρωδικά


Εύκολο σπιτικό ψωμί με μυρωδικά

ΥΛΙΚΑ
  • 860 γρ αλεύρι σκληρό
  • 90 γρ φρέσκια μαγιά
  • 100 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 500 ml γάλα χλιαρό
  • 2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 αυγό
  • φρέσκια ρίγανη
  • φρέσκο θυμάρι
  • αλεύρι για τον πάγκο
  • σουσάμι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά θρυματισμένη, ζάχαρη και το λιωμένο βούτυρο
Ρίχνουμε και το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα να διαλυθεί η μαγιά

Σε άλλο μπολ έχω βάλει το αλεύρι μαζί με το αλάτι
Ανακατεύω και το ρίχνω όλο στο μείγμα μαγιάς

προσθέτω τα μυρωδικά και αρχίζω να ζυμώνω πολύ καλά για 2 με 3 λεπτά αδειάζοντας το μείγμα στον πάγκο που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι
Φυσικά αυτό μπορείτε να το κάνετε και στο μιξερ με το γάτζο 

Το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για 1,5 ώρα σε μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη σε ζεστό μέρος

Μετά πλάθουμε 2 φρατζόλες και τις τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα ή σε μακρόστενη φόρμα του κέικ

Σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω να ξαναφουσκώσει για 30 με 45 λεπτά

Χτυπάμε σε μπολάκι το αυγό και με πινέλο απαλά περνάμε το ψωμάκι και μετά πασπαλίζουμε με σουσάμι 

Βάζουμε στο πάτο του φούρνου ένα ταψάκι με νερό και απο πάνω στη σχάρα βάζουμε τα ψωμάκια 

Ψήνουμε στους 180 με 200 (ανάλογα τον φούρνο) για 30 - 45 λεπτά

Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από την φόρμα και το τοποθετούμε σε σχάρα για να μην υγρασιάσουν 

Μπορεί να γίνει και με αλεύρι ολικής-ντινκελ-ζεας-σίκαλης αλλά θα βάλετε λιγότερη ποσότητα αλεύρι και 100 γρ μαγιά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.